Beslag leggen op bankrekeningen wordt in heel Europa makkelijker

Vanaf 18 januari 2017 wordt het mogelijk om vanuit Nederland in bijna heel Europa beslag te leggen op bankrekeningen. Er kan dan volgens een standaard procedure beslag worden gelegd op bankrekeningen in bijvoorbeeld Duitsland of Roemenië.

Deze Europese regeling zal voor bijna alle lidstaten van de EU gaan gelden. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken doen niet mee. De Europese regeling heeft wel wat weg van de regeling zoals wij die nu in Nederland kennen. Het Europese bankbeslag zal gelegd kunnen worden voor en na een uitspraak is gedaan, zonder dat de schuldenaar daarvan op de hoogte zal worden gebracht. Het idee achter het Europese bankbeslag is om het voor schuldeisers met een internationale vordering makkelijker te maken om verhaal voor hun vordering veilig te stellen.

In Nederland is het relatief eenvoudig om beslag te leggen. Een beslag in andere EU-landen is vaak lastig, bijvoorbeeld omdat er ook in dat land een advocaat moet worden ingeschakeld of omdat het een tijdrovend proces is. Volgens minister Van der Steur blijven daarom veel vorderingen binnen Europa onbetaald. Het Europese bankbeslag moet het proces vergemakkelijken.

Het Europese bankbeslag wijkt wel op een aantal belangrijke punten af van de Nederlandse regeling. Een van de belangrijkste verschillen is dat er in beginsel een bepaald bedrag aan zekerheid moet worden gesteld door een schuldeiser om een beslag te mogen leggen als er nog geen rechtelijke uitspraak is. Als je voor bijvoorbeeld EUR 50.000,00 beslag zou willen leggen, moet je dan eerst EUR 50.000,00 op een derdenrekening storten. Een ander heikel punt is dat volgens de Europese regeling het exacte bankrekeningnummer van de schuldenaar moet worden ingevuld. Dat is lang niet altijd bekend.

Voor een beslag op een bankrekening in Nederland zal de Nederlandse regeling daarom de voorkeur blijven hebben. De Europese en Nederlandse regeling zullen naast elkaar blijven bestaan. Voor een beslag vanuit Nederland op een bankrekening in het buitenland kan het nieuwe Europese bankbeslag wel mogelijkheden bieden. Het is nog afwachten hoe de Europese regeling uiteindelijk zal uitwerken.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.