BREXIT HELPDESK KNEPPELHOUT

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaten, en maakt het VK niet langer deel uit van de douane-unie en de interne markt van de EU. Nu geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020, waarin alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht blijven. Tot voormelde datum verandert er voor de burgers en bedrijven in de EU en het VK vrijwel niets. In de overgangsperiode dienen de EU en het VK onderling nieuwe afspraken te maken over hun toekomstige relatie. De overgangsperiode kan één keer met maximaal twee jaar worden verlengd tot en met 31 december 2022. Hiermee moesten het VK en de EU dan wel vóór 1 juli 2020 instemmen. Dat is niet gebeurd en het VK heeft zelfs aangegeven dat het geen verlenging wil.

Belangrijk in de onderhandelingen tussen de EU en het VK zijn de afspraken over de toekomstige onderlinge handel, die naar verwachting in een handelsakkoord worden vastgelegd. Als het niet lukt om afspraken te maken over de nieuwe relatie, dan komt er aan het eind van de overgangsperiode alsnog een no deal-Brexit. Ingeval van zowel een handelsakkoord als een no deal-Brexit zijn de gevolgen voor de handel tussen de EU en het VK groot. Controles en administratieve handelingen aan de grens van het VK en de EU worden ge(her)ïntroduceerd. Maar er zijn niet alleen gevolgen op douane-, accijns- en btw-gebied. Ook van belang is de impact op niet-fiscale thema’s, zoals voedselveiligheid, REACH (voor de chemie), export controls en sancties. Bijgesloten whitepaper gaat zowel in op douane- en handelsaspecten als voormelde niet-fiscale thema’s.

Kneppelhout begrijpt dat u vragen heeft over de gevolgen van de Brexit voor uw organisatie en bedrijfsvoering. Douanerechtelijke vragen zoals hoeveel invoerrechten u op uw producten bij invoer in het VK gaat betalen en welke certificaten u nodig heeft. Maar ook vragen omtrent contractuele verplichtingen, verzekeringen, vergunningen, food labelling, REACH, etc. houden veel bedrijven op dit moment bezig. Kneppelhout heeft een Brexit helpdesk met specialisten op diverse relevante rechtsgebieden, die uw juridische speelveld overzien. Neem contact op met onze experts om uw vragen te beantwoorden.

   

Tim Hesselink (Douane, Handel, Export Controls & Sancties)
(th@kneppelhout.nl of +31 (0) 6 301 778 51)

 

 

Marc Padberg (Handel, Industrie & Logistiek en Verzekeringen)
(mpd@kneppelhout.nl of +31 (0) 6 520 503 75)

  

 

Gert-Jan de Jager (Food & Agri, Bestuursrecht)
(GJ@kneppelhout.nl  of +31 (0) 6 146 282 01)

 

 

Evert-Karel Ditvoorst (Ondernemingsrecht, Contracten & Aansprakelijkheid)
(ekd@kneppelhout.nl of +31 (0) 6 268 984 36)

 

 

Job Bezemer (Fusies & Overnames en Ondernemingsgeschillen)
(jbz@kneppelhout.nl of +31 (0) 6 427 813 78)

  

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.