De kansen in 2013 liggen in Azië

Ondanks de crisis in Europa blijft in Azië de economie groeien en biedt volop kansen voor de internationaal georiënteerde ondernemer. De Chinese economie is met 7.5% gegroeid in 2012 en de economische groei zal naar verwachting toenemen tot 8% in 2013.

Tegelijkertijd zet de transformatie van de economie zich door. Dit betekent dat China niet langer alleen maar interessant is voor inkoop of outsourcing, maar dat de Chinese markt zelf steeds belangrijker wordt, of het nu gaat om business-to-business, consumentenproducten, of diensten. Voor elk internationaal opererend bedrijf dat nog niet in China actief is 2013 het moment om de stap te maken om niet de aansluiting te verliezen bij de concurrentie; een concurrentie die natuurlijk in groeiende mate natuurlijk uit China zelf komt.

Om internationaal competitief te blijven zal China dus een onmisbaar onderdeel van de strategie moet zijn voor elk exporterend bedrijf, groot of klein. Dit kan door zelf te proberen om de Chinese markt te veroveren, of door de juiste Chinese partner te zoeken om mee samen te werken.

Hoewel de Chinese overheid onlangs nog maatregelen heeft getroffen om investeringen in China te vergemakkelijken, betekent dit echter niet dat zakendoen in China zonder risico's is. Het vinden van een betrouwbare zakenpartner, het overbruggen van culturele- en taalverschillen, het beschermen van intellectueel eigendom, het aangaan van goede contracten en het opzetten van de juiste structuur zijn allemaal zaken waarvoor gedegen advies en voorbereiding noodzakelijk is. Een advies dat de China Practice van Kneppelhout & Korthals u kan bieden.

Een bijkomend effect van de Chinese groei is dat meer en meer Chinese bedrijven en investeerders zelf de stap maken om naar Europa te komen. Ook is er een toenemende activiteit van Chinese bedrijven op het gebied van M&A. De afgelopen twee jaren hebben Chinese investeerders meer dan $25 miljard in Europese bedrijven gestoken, een trend die verder zal toenemen gelet op de geplande verdere liberalisering van het geld- en kapitaalverkeer dat in China op de agenda staat  voor 2013-2014. Dus ook als u op zoek bent naar nieuw kapitaal voor uw onderneming kan het lonen om eens naar Azië te kijken. Wij kunnen u helpen met het vinden van de juiste partners.

Een ander land in Azië dat zich snel ontwikkeld is natuurlijk Vietnam. Voor veel industrieën is Vietnam een steeds aantrekkelijker alternatief voor het outsourcen van productie, een trend die zich in 2013 ongetwijfeld zal doorzetten. Een reden voor Kneppelhout & Korthals het afgelopen jaar om als eerste advocatenkantoor in Nederland ook een gespecialiseerde Vietnam  Practice op te richten. ,Wij kunnen onze cliënten op die manier optimaal van dienst zijn bij het betreden van deze snelgroeiende markt.

Onze China Practice en Vietnam Practice geven meer dan alleen juridisch advies; wij helpen u de juiste strategie te ontwikkelen, culturele verschillen te overbruggen, en openen ons netwerk in Azië voor u om een optimale toetreding tot de markt te bewerkstelligen.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die China en Vietnam uw bedrijf te bieden heeft, aarzel niet om contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek met Erik van der Molen, 010-400 5187 of evdm@kneppelhout.nl of Joost Vrancken Peeters, 010-400 5117 of jvp@kneppelhout.nl.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.