De ‘Kennisvoucher’; een unieke subsidieregeling voor merkregistraties in het buitenland!

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (“BZK”) heeft voor 2017 een budget van € 0,9 miljoen uitgetrokken voor mkb’ers die kosten moeten maken voor de bescherming van hun merk in het buitenland. Een mooie en, bovenal, unieke kans om die kosten nu voor een aanzienlijk deel vergoed te krijgen! Meer weten? Lees hieronder alle ins en outs over de Kennisvoucher en hoe wij u kunnen helpen hier gebruik van te maken!

Achtergrond

Als ondernemer met internationale ambities is het zaak om tijdig aan merkbescherming in het buitenland te denken. Vaak begint het proces bij het verkennen en analyseren van de buitenlandse markt. De primaire focus ligt daarbij (terecht) op de economische en commerciële kansen. Vaak denkt u in die fase (nog) niet aan merkbescherming of wegen de kosten vaak (nog) niet op tegen de baten van een merkregistratie – u heeft het product of de dienst immers nog niet gelanceerd op de betreffende buitenlandse markt.

Ondertussen investeert u (bewust of onbewust) al wel in het positioneren van uw merk op die buitenlandse markt. Dit terwijl u nog geen zekerheid heeft of ook de merkbescherming in dat buitenland geregeld kan worden. Dit kan achteraf voor grote teleurstelling zorgen. Een tijdige merkregistratie kan u dan een hoop ellende besparen. Dit brengt echter wel kosten met zich mee waar u op dat moment nog niet op zit te wachten. Dit wordt door veel mkb’ers als een serieuze drempel voor tijdige merkregistratie ervaren. De Kennisvoucher kan die drempel  wegnemen: u krijgt een vergoeding van 50% van de kosten voor een merkregistratie tot een maximaal bedrag van € 2.500, exclusief BTW.

Voor wie?

De Kennisvoucher kan worden aangevraagd door iedere Nederlandse “mkb-ondernemer”. De ondernemer heeft wel al een concreet plan of onderzoek gedaan naar zijn buitenlandse mogelijkheden. Niet nodig is dat u al daadwerkelijk  op deze specifieke markt actief bent. Het  gaat juist om het (tijdig) kunnen inwinnen van advies over de registratie van uw merk op de betreffende markt. Hiermee onderstreept het BZK nu juist dat zij de positie van ondernemers op de buitenlandse markt wenst te verbeteren, door o.a. het tijdig registreren van uw merk(en).

Voorwaarden?

Voor niets gaat de zon op en uiteraard zijn er een aantal voorwaarden waar u bij de aanvraag van uw Kennisvoucher aan moet voldoen. Opvallend is dat die voorwaarden vrij laagdrempelig zijn: de deskundige die u inschakelt moet over voldoende kennis en expertise beschikken. Dan bent u bij Kneppelhout aan het juiste adres. Verder is de aanvraag simpel in te dienen via www.rvo.nl. Ook daarbij helpen we u graag aangezien u o.a. een offerte en een cv van de deskundige mee dient te sturen. Na ontvangst wordt uw aanvraag beoordeeld en ontvangt u binnen 13 weken een beslissing.

Conclusie

Dit is een mooie korting voor ondernemers die ambities buiten de landsgrenzen hebben. De Kennisvoucher zal niet alle “lasten” van uw schouders wegnemen, maar de drempel voor een tijdige merkregistratie in het buitenland wel flink verlagen. Indien u denkt dat u in aanmerking komt voor de Kennisvoucher, helpen wij u daar graag bij. Overigens leert navraag ons dat er nog steeds voldoende budget is. Wees er wel snel bij, want: op = op!

U kunt via de website www.rvo.nl nagaan of u aan deze “mkb-toets” voldoet.

Derya Ada, advocaat IE en Merkgemachtigde

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.