Dode mus voor Vitesse na tien jaar procederen: wel aansprakelijk, geen schadevergoeding.

In de wereld van de overheidsaansprakelijkheid blijkt het (nog altijd) lastig om schadevergoeding te krijgen na fouten van de overheid. Dat volgt uit het recente arrest van de Hoge Raad van 24 juni 2016 (ECLI:NL:HR:2016:1309). De Vrienden van Vitesse kunnen fluiten naar hun 37 miljoen, zoals Omroep Gelderland eerder al berichtte

Het arrest van 24 juni 2016 is het sluitstuk van een oudere zaak, waarin de Hoge Raad al eerder een belangrijk arrest wees. Dat arrest dateert van 25 juni 2010. Het arrest uit 2010 gaat over de vraag of een onbevoegde toezegging van een gedeputeerde statenlid van Gelderland aan Vitesse (en andere partijen) aansprakelijkheid voor de provincie Gelderland oplevert. Medio 2001 verkeerde Vitesse in financiële problemen. De club stond op omvallen. Dat was niet wenselijk, dacht ook de provincie Gelderland. Een van de leden van gedeputeerde staten van de provincie had Vitesse en haar beoogde redders meermalen uitgenodigd op het provinciehuis om een reddingsplan te bespreken. De gedeputeerde had een eenmalige huurverlaging van enkele miljoenen toegezegd. Die toezegging bleek niets waard, omdat Provinciale Staten geen goedkeuring wilde verlenen voor de huurverlaging. Vitesse stond dus met lege handen wat betreft de huurverlaging. Dat heeft geleid tot een procedure. Volgens de Hoge Raad was de onbevoegde toezegging te kwalificeren als een onrechtmatige gedraging die aan de provincie viel toe te rekenen.

Na het arrest van 25 juni 2010 startte Vitesse (en anderen) een zogenoemde schadestaatprocedure. Dat is een afzonderlijke procedure die kan worden gestart, nadat de rechter aansprakelijk heeft vastgesteld. In die schadestaatprocedure is nu geoordeeld, dat Vitesse geen schadevergoeding krijgt. De Hoge Raad gaat ervan uit, dat de onbevoegde toezegging niet de oorzaak is van de geclaimde schadeposten. Een verplichting om alsnog de huur te betalen is er niet. Ook is niet aangetoond dat er schade is ontstaan in de vorm van weggevallen sponsors. Verder is niet gebleken dat zonder de onbevoegde toezegging de situatie anders was verlopen. Al met al wordt de onrechtmatige overheidsgedraging dus niet afgestraft en vist Vitesse na ruim tien jaar procederen achter het net. Het arrest van 24 juni 2016 is hier te vinden.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.