EC verleent Europees Logistiek Consortium subsidie voor doorbraak samenwerking in leveringsketen

NexTrust, een consortium van 30 leden met enkele van Europa’s vooraanstaande denkers in samenwerkende logistiek heeft een subsidie van de Europese Commissie (EC) binnengehaald. De subsidie is toegekend in het kader van een prijsvraag getiteld “Fostering synergies alongside the supply chain (including e-commerce)” op grond van Horizon 2020 en wordt uitgevoerd door het Innovation and Networks Executive Agency (INEA) van de Europese Commissie. De looptijd van het project bedraagt 42 maanden.

Het doel van NexTrust is meer efficiëntie en meer duurzaamheid in de logistiek door een innovatief bedrijfsmodel te ontwikkelen waarbij onderling verbonden vertrouwde samenwerkingsverbanden in de gehele leveringsketen ontstaan. Deze vertrouwde netwerken, zowel horizontaal als verticaal gebouwd, zorgen voor een volledige integratie waarbij vervoerders, logistieke dienstverleners en exploitanten van intermodaal transport gelijke partners zijn. Om een hoog niveau van duurzaamheid te bereiken bundelt NexTrust enerzijds vrachtvolumes en verschuift die anderzijds van de weg naar vervoer via het spoor en over het water. NexTrust gaat deze vertrouwde netwerken van onderaf opbouwen, met gelijkgestemde partners, waarbij er meerdere lagen losgekoppelde transportstromen op effectievere wijze weer met elkaar worden verbonden in de leveringsketen. Er wordt C-ITS cloud-based software ontwikkeld die de stromen op een slimme manier zichtbaar maakt, de reconstructie van de netwerken ondersteunt en transportactiva in real time benut. NexTrust richt zich daarbij op onderzoeksactiviteiten die ervoor zorgen dat samenwerking in de markt aantrekkelijk wordt, een en ander gevalideerd door pilots die onder reële marktomstandigheden zijn uitgevoerd.

In het project wordt een diverse groep van grote vervoerders en logistieke dienstverleners (LSP’s) als partners betrokken, die gezamenlijk vrachtvolumes van meer dan 1.000.000 vrachtwagenritten door heel Europa beheren. Tot de partners behoren ook ondernemingen uit het MKB met aantoonbare ervaring en staat van dienst in innovatie in de leveringsketen en ICT, en LSP’s & intermodal operators die meer dan 1.000.000 zendingen per spoor, over het water en de weg vervoeren met hun eigen transportmiddelen. De pilots bestrijken een brede dwarsdoorsnede van de gehele leveringsketen (van grondstoffen tot eindproducten naar winkeliers en consumenten) voor een verscheidenheid aan sectoren.

Het creëren en valideren van vertrouwde samenwerkingsnetwerken zal marktgericht zijn en zal in hoog tempo geïmplementeerd worden, zodat de impact groot is. NexTrust verwacht dat de pilots het aantal zendingen met 20% zal verminderen en dat de verschuiving naar een combinatie van verschillende transportmodaliteiten de uitstoot van broeikasgassen met 50% zal doen dalen. Daarnaast verwacht men ook dat optimale belading met 50% zal verbeteren door de nadruk te leggen op de combinatie van verschillende vervoersmiddelen en door vrachtwagens na levering niet meer leeg te laten terugrijden, maar ook goederen voor de terugweg te regelen. Naar verwachting vindt de presentatie van de eerste resultaten van de pilots plaats in 2016 en wordt deze op de projectwebsite gepubliceerd.

Het volledige consortium bestaat uit: 2degrees, Arcese, Beiersdorf, BLUEWAVE, Borealis L.A.T, Colruyt Group, CRITT Transport et logistique, Delhaize, ELUPEG, Ondernemers-vereniging EVO, Fiege Logistik, Giventis International BV, GS1 Belgium & Luxembourg, GS1 Germany, GS1 Switzerland, Kimberly Clark, Kneppelhout & Korthals Advocaten, Mondelez E.B.S.C., Norwegian Logistics AS, Panasonic Europe, Pastu Consult, Pinguin Foods, TRI-VIZOR, TX Logistik (Coördinator), Unilever, Vlerick Business School, Vrije Universiteit Amsterdam, Wenzel logistics GmbH, Wolters Kluwer Transport Services en YSCO. 

Dit poject heeft subsidie ontvangen van Horizon 2020, het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma op grond van subsidie-overeenkomst Nr 635874. Download hier de officiele NexTrust brochure (ENG). 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.