Geen persoonlijke aansprakelijkheid voor onbetaald laten proceskostenveroordeling

De rechtbank Den Haag heeft eerder deze maand in een uitspraak bepaald – zoals we ook hadden aangevoerd - dat het onbetaald laten van een proceskostenveroordeling (die zag op een eerdere procedure) geen persoonlijke aansprakelijkheid van de (indirect) bestuurder met zich meebrengt. Dat levert geen bestuurdersaansprakelijkheid op, omdat er geen persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt aan de (indirect) bestuurder. Waarom niet?

Iedereen moet naar de rechter kunnen

Kort gezegd, moet iedereen naar de rechter kunnen stappen. Je hoeft er dan niet voor te zorgen dat je, voorafgaand aan een procedure, voldoende gelden beschikbaar hebt ter dekking van een eventuele proceskostenveroordeling. Dat zou namelijk betekenen dat partijen die minder goed bij kas zitten, hun recht niet kunnen gaan halen.

Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

Dat kan inderdaad betekenen dat een wederpartij zich geconfronteerd ziet met de onmogelijkheid van het verhaal van de proceskostenveroordeling. Dat is echter – wat de rechtbank ook terecht overweegt– gezien het recht dat partijen hebben op basis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, te weten een effectieve toegang tot de rechter, een aanvaardbaar maatschappelijk risico dat erbij hoort.

Evert-Karel Ditvoorst, partner Corporate Litigation

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.