Hoe kan ik betaald krijgen uit China?

In mijn vorige blog schreef ik over het uitbetalen van winst uit China. Niet altijd even makkelijk maar wel mogelijk, met de goede voorbereiding. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het betaald krijgen in het algemeen. In deze blog wil ik dieper ingaan op het betaald krijgen van rekeningen voor geleverde producten aan een Chinees bedrijf.

Steeds meer bedrijven leveren producten aan Chinese bedrijven en dat is natuurlijk een goede ontwikkeling. Maar niet altijd lukt het om ook echt betaald te krijgen. En dan is het natuurlijk snel afgelopen met het goede gevoel dat een mooie opdracht is binnengehaald. Dus daarom hier een paar tips of aandachtspunten.

Te mooi om waar te zijn

Ik schreef een goed gevoel over een mooie deal. En daarin zit eigenlijk tip 1. Als een deal te mooi is om waar te zijn dan klopt er iets niet. Dus een mega opdracht van een Chinees bedrijf binnengekomen per e-mail, moet een paar alarmbellen laten rinkelen. Zeker als dit bedrijf onbekend is en na een eenvoudige Google search of Baidu search (de Chinese variant van Google) ook niet gevonden kan worden. Het spreekt dan vanzelf dat de producten niet zomaar moeten worden opgestuurd. Tegelijkertijd kan het natuurlijk wel degelijk een goede klant worden, dus het advies is dan neem contact met ze op en ga kennismaken. Op die manier kunt u misschien toch de transactie van het jaar laten plaatsvinden. U bent zeker niet de eerste die dit overkomt.

Toestemming van de overheid

Houd er rekening mee dat het niet altijd even makkelijk is voor een Chinees bedrijf om te betalen. Voor buitenlandse betalingen heeft een Chinees bedrijf toestemming nodig van de overheid. Die toestemming wordt gegeven door SAFE, de State Administration of Foreign Exchange. Tegenwoordig is het geven van deze toestemming gedelegeerd aan een aantal banken. Deze banken kijken eigenlijk voornamelijk naar drie aspecten: legitimiteit, voordeel voor China en de transactie zelf.

Legitimiteit

Onder legitimiteit versta ik het volgende. Als een Chinees bedrijf een verpakkingsmachine ter waarde van € 3.000.000 nodig heeft voor zijn fabriek die verpakkingen maakt, zal deze transactie eigenlijk geen problemen opleveren. Als het zo simpel is waarom krijgen we dan toch veel vragen en wordt er soms niet betaald? De crux zit hem in deze transactie, het gaat om een verpakkingsfabriek die een verpakkingsmachine nodig heeft en dat is een normale logische transactie.

Maar al te vaak zie ik andere transacties langskomen waar betaling niet lukt. Bijvoorbeeld het Chinese bedrijf koopt voor het eerst iets in het buitenland en het buitenlandse bedrijf heeft nog nooit wat aan China geleverd. Dit roept vragen op en die moeten beantwoord kunnen worden. Dus een goed contract en een “echte deal als u begrijpt wat ik bedoel”. Ik ben ook wel eens een transactie tegengekomen waar de normale prijs voor de machine € 6.000.000 was maar het bedrijf een prijs had afgesproken van € 8.000.000.  Goed koopmanschap of slim onderhandeld? De Chinese autoriteiten zullen vragen stellen. En als het dan zo is dat dit een speciale uitvoering is of er zijn andere redenen voor de hogere prijs, bijvoorbeeld omdat een uitgebreide garantie of training in de prijs is inbegrepen, zal de betaling vrijwel altijd geen problemen opleveren. In alle andere gevallen wel omdat de Chinese autoriteiten zullen denken dat er nog een “vriendendienst” in de transactie zit verborgen. Ook de verkopende partij is van belang. Ik zie, en je kunt er van denken wat je wilt, maar al te vaak dat als de verkopende partij een Chinees is, dat meer vragen oproept bij de Chinese overheid en je dus meer moet uitleggen. En tot slot het verkopen van een productielijn voor het verwerken van vis aan een hotel zal zeker vraagtekens opleveren.

Voordeel voor China

En dan het voordeel voor China. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit een grotere rol speelt dan wij denken. Producten die te maken hebben met de topsectoren in China, dus bijvoorbeeld milieu of een transactie waarbij technologie is betrokken die echt voordeel oplevert voor het Chinese bedrijf stuiten meestal niet op veel problemen. Maar investeringen in vastgoed, voetbalclubs en hotels liggen een stuk moeilijker, zo niet zijn gewoon verboden.

De transactie zelf

Tot slot de transactie zelf. Zoals ik al schreef is het simpel overmaken van geld naar het buitenland niet mogelijk. Het Chinese bedrijf moet uitgebreide documentatie overleggen aan haar bank. Uiteraard een goed contract en een nota. Een toelichting op het hoe en waarom van de transactie is ook altijd aan te raden. En uiteraard lever alles in de Chinese taal aan. Dit laatste is niet wettelijk vereist maar betekent vaak net wel het verschil.

Kortom echte transacties leveren eigenlijk geen problemen op. En ga bij het opstellen van de stukken uit dat de transactie vragen oproept. In mijn volgende blog zal ik daarom nader ingaan op de inhoud van een contract en op het betaald krijgen voor het leveren van diensten.

Joost Vrancken Peeters, partner Asia Desk

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Guanxi.nl. Lees hier het originele artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.