Hoe veilig zijn je slimme ijskast, thermostaat en alarmsysteem?

Anno 2016 zijn niet alleen mensen maar online, maar ook steeds meer dingen, zoals gebruiksvoorwerpen. Wie heeft tegenwoordig geen slimme thermostaat in huis die via je smartphone bediend kan worden? Deze slimme producten, die samen ook wel de “internet of things” (IoT) worden genoemd, zullen druppelsgewijs steeds meer een plek in onze samenleving gaan innemen. Op zich zijn als deze slimme apparaten die gekoppeld zijn aan het internet heel praktisch, maar ze leveren ook een groot risico op. Het risico op het verlies van privacy is een van de grote nadelen van het IoT. Alle apparaten die verbonden zijn met internet delen data met de leverancier van deze gebruiksvoorwerpen. Het zou straks dus zomaar kunnen voorkomen dat via het nieuwe slimme verlichtingssysteem in je huis inbreuk op je privacy wordt gemaakt of dat data wordt gelekt.

D66 heeft dit risico ook gesignaleerd en wil dat er officiële veiligheidstandaarden komen voor apparaten die onderdeel uitmaken van IoT. De Europese Commissie zei eerder dit jaar onderzoek te doen naar standaardisering van het internet of things, ook op het gebied van beveiliging. Er wordt onder meer gekeken of er een "betrouwbaarheidsetiket" voor slimme apparaten kan worden ingevoerd. De Nederlandse overheid zegt zich hier actief voor in te zetten en de ontwikkelingen op internationaal niveau met interesse te volgen. Consumenten zijn al snel geneigd nieuwe gadgets te koppelen aan het internet, en vergeten daarbij dat als er geen sprake is van een goede beveiliging, deze slimme apparaten een bedreiging vormen voor de veiligheid van het internet.

Gelet op de grote cyberaanval van vorige maand die de DNS-servers van het Amerikaanse bedrijf Dyn platlegden (dit vond plaats door een netwerk geïnfecteerd IoT-apparaat), denk ik dat het goed is dat er op Europees niveau officiële veiligheids-maatregelen komen voor IoT producten om dergelijke cyberaanvallen, maar ook andere privacy-risico’s te voorkomen. Hierbij moeten we niet alleen denken aan grote cyberaanvallen op internetdiensten, maar speelgoed dat gekoppeld is aan het internet kan net zo goed gehackt worden. Zo bleek vorig jaar dat de aan WIFI-gekoppelde Hello Barbie heel gemakkelijk gehackt kon worden en zo kon worden gebruikt om kinderen te bespioneren maar ook om gesprekken af te luisteren.

Beveiliging is uiteindelijk het sleutelwoord. Dit geldt niet alleen voor IoT-producten, maar voor alles wat met privacy en het internet te maken heeft. Wees dus waakzaam dat jouw slimme apparaten straks niet worden ge(mis)bruikt voor een grootschalige cyberaanval of het slachtoffer worden van ransomware (schadelijk software die jouw slimme thermostaat gijzelt en om betaling vraagt om hem weer vrij te geven).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.