Intrekking arbeidsvoorwaarde van meenemen afgedankte apparatuur

Onder omstandigheden kan een werknemer een bepaalde arbeidsvoorwaarde opeisen, terwijl deze niet met zijn werkgever werd afgesproken. In eerdere blogs die we over dit onderwerp schreven (zie hier en hier), gaven we aan dat het nog relatief onbekend was hoe lagere rechters concreet met dergelijke situaties omgingen. Maar onlangs schiep een kantonrechter hier weer iets meer duidelijkheid over.

Wat was er aan de hand?

De werkgever in deze procedure betrof een onderneming gespecialiseerd in het verhandelen van consumentenelektronica. De werknemer in deze procedure mocht 20 jaar lang afgedankte apparaten mee naar huis nemen, deze opknappen en vervolgens voor eigen gewin verkopen.

Op een zeker moment werd de onderneming van de werkgever overgenomen door een nieuwe onderneming. En deze nieuwe partij verbood het de werknemer om zijn handeltje voort te zetten. De werknemer was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter.

Wat vond de rechter?

De kantonrechter concludeerde dat sprake was van een (ontstane) arbeidsvoorwaarde c.q. verworven recht. Vervolgens diende te worden beoordeeld of deze arbeidsvoorwaarde mocht worden ingetrokken. En dat was volgens de kantonrechter het geval. Ten eerste omdat er tegenwoordig strengere wettelijke eisen gelden ten aanzien van recycling. Om aan die eisen te kunnen voldoen, had de werkgever een overeenkomst met het bedrijf ‘Wecycle’ gesloten. Op grond van die overeenkomst was de werkgever verplicht om alle afgedankte elektrische apparaten aan Wecycle af te geven. Ten tweede omdat het handeltje van de werknemer concurrentie zou kunnen opleveren met de onderneming van de werkgever.

Wel vond de kantonrechter een financiële compensatie op zijn plaats. De rechter oordeelde dat de werkgever een vergoeding van € 2.750,- aan de werknemer diende te betalen. Ook mocht de werknemer nog 100 afgedankte apparaten meenemen.  

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.