Kan ik mijn winst uit China halen?

Dat is de laatste tijd een vraag die ik veel gesteld krijg. Soms meer in het algemeen, hoe kan ik betaald krijgen uit China?

Ik zie heel duidelijk de trend dat Chinese banken de regels steeds strenger toepassen bij het overmaken van geld uit China naar het buitenland. Bijvoorbeeld het investeren in vastgoed buiten China met Chinees geld is zo goed als onmogelijk vandaag de dag.

In deze blog sta ik alleen stil bij het laten uitbetalen van winst. In volgende blogs ga ik dieper in op de verschillende manieren waarop een onderneming geld uit China kan krijgen en hoe je betaald kunt krijgen uit China als je iets geleverd hebt.

Het antwoord op de eerste vraag is “Dat is niet makkelijk maar wel degelijk mogelijk”.

Terug in de tijd

We moeten niet vergeten dat slechts 50 jaar geleden het bijna onmogelijk was om geld uit China te krijgen. Buitenlands geld moest aan de overheid worden verkocht en buitenlandse bedrijven mochten niet investeren in China. Daarna zijn de regels langzaam soepeler geworden. Maar eigenlijk pas sinds China lid is geworden van de WTO, is het land haast gaan maken echt onderdeel te worden van de wereldeconomie en dus ook van het internationale betalingsverkeer. De zogenaamde State Administration of Foreign Exchange (“SAFE”) werd opgericht met als taak alle overboekingen naar het buitenland te controleren. Deze taak is vandaag de dag neergelegd bij aan aantal banken.

Uitgangspunt: de wet

De Chinese wet, de zogenaamde “WFOE-wet” (wholly foreign owned enterprise law) en de joint venture wetten zijn heel duidelijk. Een buitenlandse investeerder of partner in een joint venture mag winst uitkeren op voorwaarde dat die legaal is verkregen. De wet spreekt over “legitimate profit”. En daarin zit hem nu precies de crux. Wat is “legitimate” en hoe toon je dat aan. Om aan te kunnen tonen dat winst ook echt winst is en mag worden uitgekeerd moet een bedrijf de volgende stappen doorlopen.

Stappen die doorlopen moeten worden

Een buitenlands bedrijf moet eerst een bankrekening openen bij een bank die de SAFE controles mag uitvoeren. Daarna moet een bedrijf de betaling van de winst aanbieden en een aantal documenten overhandigen aan de bank. Natuurlijk het besluit van het bestuur om de winst uit te keren. Ook dient het bedrijf door middel van een schriftelijke verklaring van een gecertificeerde accountant (“Audit Report”) aan te tonen dat alle kapitaal is volgestort en dat uit de cijfers van het afgelopen jaar blijkt dat er winst is gemaakt. Tot slot moet je als bedrijf aantonen door middel van het overleggen van een schriftelijke verklaring van de belastingdienst dat alle belastingen zijn voldaan. Het verzamelen van al deze documenten, in het bijzonder de verklaring van de belastingdienst kost tijd en moeite. De bank zal die stukken aan een nauwgezet onderzoek onderwerpen en pas als ze zijn goedgekeurd zal het bedrag worden overgemaakt naar de buitenlandse moeder. In de praktijk komt het echter vaak voor dat de bank vragen stelt of aanvullende stukken nodig heeft.

Dus jazeker: het is mogelijk om de winst uit te keren, maar het kost iets meer tijd en moeite dan in Nederland. Of zoals ze in China zeggen: 事半功倍. Vrij vertaald: Een goede voorbereiding is het halve werk.

Joost Vrancken Peeters, partner Asia Desk

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Guanxi.nl. Lees hier het originele artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.