Loonwerker aansprakelijk wegens niet controleren te maaien terrein

In een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed zich de volgende situatie voor. Een loonwerker exploiteert een hoveniersbedrijf. Kentucky Fried Chicken (KFC) heeft het hoveniersbedrijf (de loonwerker) opdracht gegeven het gras te maaien op een groenstrook naast de toegangsweg naar een KFC Restaurant. Wat de loonwerker niet wist: op deze groenstrook (verborgen in het hoge gras) bevindt zich een zogenaamde gasverdeelkast. Deze gasverdeelkast, die ongeveer 50 cm hoog is, maakt onderdeel uit van het gasnet dat wordt beheerd door Liander.

Op 21 mei 2014 heeft een werknemer van de loonwerker met een tractor met een klepelmachine de vermelde gasverdeelkast omver gereden. Liander heeft nog diezelfde dag de gasverdeelkast en circa 15 meter aan leidingen vervangen. Liander heeft de loonwerker voor deze schade aansprakelijk gesteld.

Procedure

In de procedure bij de kantonrechter stelt de loonwerker dat hij niet onzorgvuldig gehandeld heeft omdat hij redelijkerwijs niet hoefde te verwachten dat tussen het hoge gras een gasverdeelkast was verstopt. Ook is er sprake van eigen schuld van Liander. Liander had de kast moeten beschermen met een buizenframe.

De kantonrechter volgt de loonwerker en wijst de vordering af.

Het hof maakt echter korte metten met het oordeel van de kantonrechter. Tussen partijen staat niet ter discussie dat het gras op het door de loonwerker te maaien veld erg hoog - ongeveer 1 meter hoog stond – en dat de loonwerker niet eerder de opdracht had gekregen het veld te maaien. De loonwerker diende dan ook maaiwerkzaamheden te verrichten op voor hem onbekend terrein. Dat maakte dat de loonwerker het terrein zorgvuldig had moeten inspecteren, bij welke inspectie de loonwerker de gasverdeelkast zeker zou hebben opgemerkt.

Nu deze inspectie door de loonwerker is nagelaten, houdt het hof hem aansprakelijk voor de door Liander geleden schade. Daarnaast mag van Liander niet verwacht worden dat zij haar kastjes tegen aanrijding door een klepelmachine beschermt.

Samenvattend

Als een loonwerker zich op onbekend terrein begeeft, mag van hem verwacht worden dat hij grondig en terdege onderzoek doet naar mogelijke schade die bij de uitvoering van de werkzaamheden kan ontstaan. Als hij dat niet doet ligt aansprakelijkheid bij schade voor de hand.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.