Met de auto op vakantie? De Duitse mededingingsautoriteit helpt u op weg!

Het is zomer en velen trekken er op uit om vakantie te vieren. De auto is nog altijd het populairste vervoermiddel onder de Nederlandse vakantiegangers. Niet zelden worden er tijdens een autovakantie enkele uren besteed in een file, terwijl de airco de volgepakte auto koel houdt. Niet de omstandigheid waaronder een auto optimaal verbruikt. Hoe kunnen de brandstofkosten zo laag mogelijk worden gehouden? De Duitse mededingingsautoriteit geeft tips in haar persbericht van 11 juli 2017.

Installeer een app en check de brandstofprijzen

In het persbericht wijst de Duitse mededingingsautoriteit (Bundeskartellamt) consumenten op de voordelen van prijsvergelijkingssites en/of apps. Vakantiegangers die per auto in of door Duitsland reizen wordt aangeraden een app te downloaden waarmee men brandstoffen van verschillende tankstations kan vergelijken. Er zijn meerdere dergelijke apps beschikbaar.

Onderzoek naar brandstofprijzen in Duitsland

De aanleiding voor dit ‘advies’ is het jaarlijks onderzoek van het Bundeskartellamt naar brandstofprijzen. De autoriteit heeft de afgelopen tien jaar de brandstofprijzen van bijna 15.000 tankstations in Duitsland gemonitord en in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat met name in de jaren 2007 tot en met 2010 de brandstofprijzen gedurende vakantieperiodes aanzienlijk hoger lagen dan buiten vakantieperiodes. In de jaren 2015 en 2016 werden geen dergelijke prijsstijgingen geconstateerd. Er wordt geen oorzaak genoemd voor deze trend, al is het mogelijk dat de opkomst van e-commerce en ontwikkeling van prijsvergelijkingssites en apps hierin een rol hebben gespeeld.

E-commerce en mededinging

De sterke ontwikkeling van e-commerce heeft ook zijn effect op de mededinging. Dit effect is momenteel een hot topic. De Europese Commissie (EC) publiceerde eerder in 2017 het eindverslag over het e-commerce sectoronderzoek. Meer hierover in de blog ‘Is het gebruik van pricing software, geo-blocking en filtering in strijd met het mededingingsrecht?’. Daarnaast startte de EC vier onderzoeken naar mogelijke overtredingen van het mededingingsrecht in grensoverschrijdende e-commerce. Deze onderzoeken vinden plaats in vier branches, namelijk in de branches voor kleding, hotelboekingen, videogames en grijsgoed. Ook legde de EC op 27 juni 2017 aan Google een recordboete van EUR 2,42 miljard op. Google misbruikte haar macht door haar eigen prijsvergelijkingsdienst ‘Google Shopping’ te bevoordelen.

Invloed e-commerce op prijstransparantie in brandstofmarkt

In de periode 2007 – 2010 was e-commerce, waar de brandstofprijzen-apps en sites onder geschaard moeten worden, bij lange na niet zo ver ontwikkeld als tegenwoordig. Als gevolg daarvan was er veel minder prijstransparantie en was het praktisch onmogelijk om de prijzen van tankstations langs de drukke vakantieroutes met elkaar te vergelijken. Men wist namelijk niet of tankstations enkele kilometers verderop goedkoper waren. Sinds enkele jaren is de prijstransparantie als gevolg van het grote aanbod aan snelle en volledige prijsvergelijkingssites en apps enorm toegenomen. Hiermee kunnen consumenten hun voordeel doen. Vakantiegangers kunnen bijvoorbeeld op voorhand hun bezoek aan tankstations volledig plannen en daarbij kiezen voor de goedkoopste tankoptie.

Het belang van online prijsvergelijkingsmogelijkheden

De Duitse toezichthouder merkt op dat wanneer consumenten veelvuldig een prijsvergelijkingssite en/of app gebruiken de prijsconcurrentie tussen tankstations in de toekomst alleen maar zal toenemen. Een vergelijkbare redenering maakte het Oberlandesgericht in Düsseldorf in de zaak tussen het Bundeskartellamt en Asics. In die zaak werden retailers van Asics contractueel verboden om gebruik te maken van prijsvergelijkingssites. Dit werd door de Bundeskartellamt en vervolgens ook door de Duitse rechter in strijd geacht met het mededingingsrecht, omdat dit de prijsconcurrentie beperkte.

Het Bundeskartellamt raadt tenslotte nog aan om gedurende de dag de prijzen meerdere keren te vergelijken en op basis daarvan de route te plannen. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat de prijzen later op de dag afnemen. Het is doorgaans dus het voordeligst om in de namiddag of avond te tanken.

De advocaten mededingingsrecht van Kneppelhout & Korthals wensen u een goede en prijsbewuste reis!

Esther van Aalst, advocaat mededingingsrecht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.