Niet-verwijderde data WhatsApp verhoogt risico op datalek

Eerder berichtten wij over de risico’s voor bedrijven bij het gebruik van Whatsapp als medium voor het bieden van onder meer klantenservice. Deze bijdrage leverde verschillende reacties op, waarbij ook werd geopperd dat Whatsapp wel een veilig servicekanaal zou zijn. Risico’s lijken echter nog steeds op de loer te liggen.

Gisteren concludeerde onderzoeker Jonathan Zdziarski dat in Whatsapp verwijderde chats toch niet van het systeem (van bijvoorbeeld een smartphone) worden verwijderd. Er zouden namelijk sporen van de chats achterblijven, die terug te halen zijn met behulp van bepaalde software. Zdziarski meent dat het achterblijven van data opvallend is, omdat Whatsapp sinds begin april van dit jaar alle berichten versleutelt. Deze end-to-end encryptie ziet echter alleen op het versturen van data, terwijl de data zonder harde encryptie op het systeem van de gebruiker wordt opgeslagen. Wanneer een derde de beschikking krijgt over het systeem, kan deze data alsnog worden benaderd.

Conform de inmiddels toepasselijke Algemene Verordening Gegevensbescherming (die zal worden gehandhaafd vanaf 25 mei 2018), hebben betrokkenen (bijvoorbeeld klanten) onder omstandigheden recht op permanente verwijdering van hun persoonsgegevens. De vraag is dan ook hoe bedrijven dit recht (gerelateerd aan het zogenaamde right to be forgotten) kunnen waarborgen bij het gebruik van Whatsapp als servicekanaal. Daarmee blijft het gebruik van Whatsapp dus een risico, waar bedrijven zich van bewust moeten zijn en zich voor moeten zien in te dekken. Verlies van een smartphone door een medewerker die zakelijk Whatsapp gebruikt is dan waarschijnlijk een datalek.

Nu.nl bericht terecht dat deze informatie van belang kan zijn in een aantal grote rechtszaken. Zo is de berichtendienst al een aantal keren uit de lucht gehaald in Brazilië omdat het bedrijf geen toegang wil geven tot bepaalde berichten die nodig zijn voor een onderzoek. 

Bron: NU.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.