Nieuw voorstel Europese Richtlijn doorstart. Wat zijn de plannen?

Afgelopen dinsdag heeft de Europese Commissie plannen gepresenteerd voor nieuwe uniforme insolventiewetgeving. Volgens de Commissie moeten bedrijven in Europa meer mogelijkheden krijgen om een doorstart te realiseren. Het doel van de nieuwe wetgeving zal zijn om bedrijven meer kansen te geven om een faillissement te voorkomen. Hierdoor zal volgens de Commissie werkgelegenheid behouden blijven, hoeven crediteuren minder af te schrijven op hun vorderingen en zullen investeerders durven geld te lenen aan bedrijven in nood. Hiermee tracht de Commissie een Europese tegenhanger van de Amerikaanse ‘Chapter 11’ – wetgeving te creëren.   

In het voorstel van de Commissie staat dat bedrijven in nood een ‘adempauze’ van vier maanden kunnen krijgen, met een maximale verlenging tot één jaar. Tijdens deze periode hoeven zij hun schulden niet te betalen en kan het bedrijf onderhandelen met schuldeisers om tot een akkoord te komen. Na drie jaar zullen alle oude schulden, voor zover zij niet zijn afbetaald volgens het akkoord, automatisch worden kwijtgescholden.

Het bedrijf in moeilijkheden kan gedurende de ‘adempauze’ ook op zoek naar nieuwe investeerders om tot een succesvolle doorstart te komen. Deze investeerders zullen extra bescherming krijgen ten opzichte van de oorspronkelijke schuldeisers. Hoe de extra bescherming er precies uit zal zien moet nog blijken.

De Commissie heeft de nieuwe plannen op dit moment alleen nog in grote lijnen geschetst. Wat de gevolgen zullen zijn voor Nederland zal later bij de concrete uitwerking duidelijk moeten worden. Het is in ieder geval een zeer interessante ontwikkeling, zeker nu in Nederland al een wetsvoorstel over dit onderwerp in de maak is (WCO II). Wij houden de ontwikkelingen in de gaten en blijven u hierover informeren.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.