Opsteker Consumentenbond, Hoge Raad beantwoordt vragen over consumentenincasso's

Op 25 november jongstleden heeft de Hoge Raad de prejudiciële vragen beantwoord die de Kantonrechter te Almere had gesteld over de veertiendagenbrief. Een veertiendagenbrief is nodig om aanspraak te kunnen maken op buitengerechtelijke incassokosten indien een consument niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoet. De vragen die aan de Hoge Raad werden gesteld betroffen onder meer de aanvang van de veertiendagentermijn, de formulering van de veertiendagenbrief en het bewijs dat de veertiendagenbrief is verstuurd.

Namens de Consumentenbond heb ik in de prejudiciële vragenprocedure schriftelijke opmerkingen gemaakt. De Hoge Raad heeft de prejudiciële vragen vrijwel volledig overeenkomstig de schriftelijke opmerkingen van de Consumentenbond beantwoord, waarbij de Hoge Raad zeer praktische aanwijzingen heeft gegeven over de voorwaarden waaraan een veertiendagenbrief dient te voldoen.

In het kort komt het erop neer dat bij incasso het consumentenbelang centraal dient te worden gesteld en dat de rechter actief dient te beoordelen of de veertiendagenbrief al dan niet aan de daaraan te stellen eisen voldoet. Een mooie opsteker voor de Consumentenbond!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.