Overheid zet de koers voor levensmiddelenindustrie

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Nederland Voedselland. Klik hier voor het originele artikel


Veranderingen in de industrie hebben vaak ondersteuning nodig vanuit de overheid. Ons huidige kabinet heeft de ambitie om ons land op koppositie in de wereldmarkt te houden. “Wij willen dat Nederland voorop loopt in de voedseltransitie.” De industrie kan daar een goed voorbeeld aan nemen, zegt Food and Feed Law advocaat Gert-Jan de Jager. Dit zijn de goede voornemens in een notendop 

De overheid heeft een duidelijke ambitie op het gebied van onder meer voedselveiligheid en dat is een uitgelezen kans voor de levensmiddelenindustrie. Het lijkt mij dat het een goed voornemen voor de levensmiddelenindustrie zou zijn om die ambities (en daarmee mogelijkheden) te omarmen.

Op 26 januari 2017 organiseren staatsecretaris Van Dam, minister Schippers, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma samen een Nationale Voedseltop om met het bedrijfsleven en andere betrokken partijen meerjarige afspraken te maken over de transitie van het voedselsysteem.

Een belangrijk onderdeel van deze bijeenkomst zijn de ambities die minister Schippers op 21 november 2016 in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de Voedselagenda voor veilig, gezond en duurzaam voedsel formuleerde. In deze uitvoerige brief beschreef zij onder andere welke positie de overheid ziet voor Nederland in de toekomst.

“Nederland is internationaal een koploper op het gebied van efficiënte voedselproductie. Nederland produceert veel meer dan wat nodig is voor de eigen bevolking en heeft zodoende een sterke exportpositie opgebouwd. Onze ambitie is om die positie te versterken in de richting die internationaal nodig is. Wij willen dat Nederland voorop loopt in de voedseltransitie. Voorop in hoogwaardige efficiënte voedselproductie, voorop in de duurzaamheid van de landbouw, voorop in gezond voedsel dat geproduceerd wordt met zo min mogelijk gezondheidsrisico's. En we willen een van de belangrijkste exporteurs worden van de kennis en technologie die daarvoor nodig is.”

In haar brief brengt ze ook concreet onder woorden welke doelen er in de komende jaren moeten worden bereikt.

“Zo willen we over vijf tot tien jaar de onbetwiste koploper zijn in het gebruik van duurzaam opgewekte energie en de zo laag mogelijke uitstoot van broeikasgassen bij de productie van voedsel. We willen relatief het laagste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. We willen de meeste producten op de markt hebben gebracht die voldoen aan gezondheidseisen, zoals weinig zout, vet en suiker, maar ook door een forse toename van gebruik van groenten en plantaardige eiwitten in voedselproducten. Dit stelt mensen beter in staat de gezonde keuze te maken. Bovendien streven we naar het laagste antibioticagebruik in de veehouderij.”

Belangrijk onderdeel van de Voedselagenda en de top is bovendien ook de reservering van EUR 20 miljoen die staatssecretaris Van Dam vanaf 2017 jaarlijks maakt om veelbelovende innovaties van bedrijven en maatschappelijke organisaties te ondersteunen. Het geld is onder andere bedoeld voor het stimuleren van transparantie in de voedselketen en het stimuleren van de groente- en fruitconsumptie door jongeren. Ook wordt er geïnvesteerd in nieuwe eiwitbronnen en duurzamere gewasbescherming en komt er ondersteuning van technische ontwikkelingen op het gebied van ICT ten behoeve van een duurzamere voedselproductie, zoals het gebruik van satellietdata.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.