PSD2: wat zijn de mogelijkheden voor een financiële startup?

Op 19 februari 2019 is de Europese Richtlijn Payment Services Directive 2 (PSD2) in Nederland officieel van kracht gegaan. Door de nieuwe richtlijn is het voor het eerst mogelijk voor consumenten en bedrijven om gebruik te maken van twee nieuwe soorten betaaldiensten die niet afkomstig zijn van hun bank: betaalinitiatiediensten en rekeninginformatiediensten. Een richtlijn die daarmee financiële startups veel nieuwe kansen biedt.

De financiële dienstverleningsmarkt is op dit moment snel aan het veranderen. Vroeger waren consumenten en bedrijven loyaal aan hun bank en was het de bank die alle betalingsopdrachten uitvoerde. Op dit moment willen mensen echter meer. Zij eisen betaalgemak en 24 uur per dag inzicht in hun financiën. Het gebruik van apps zoals Tikkie en de komst van Apple Pay zorgen ervoor dat mensen nog meer eisen gaan stellen aan hun traditionele financiële dienstverleners. De vraag is of deze partijen hieraan kunnen voldoen. Door deze snelle ontwikkelingen ontstaan kansen voor andere partijen om wél die diensten te verlenen waar mensen behoefte aan hebben. Met de nieuwe richtlijn is dat mogelijk.

De richtlijn geeft de mogelijkheid om apps uit te brengen die toegang hebben tot iemand zijn betaalrekening. Zo is het mogelijk om een app te ontwikkelen die direct betalingen uitvoert en daarvoor niet het internetbankieren van de desbetreffende bank hoeft te worden geopend. Het is ook mogelijk om een app op de markt te brengen die een actueel overzicht geeft van alle rekeningen die een persoon of bedrijf heeft bij diverse banken. Belangrijk is daarbij om te vermelden dat een bank geen kosten in rekening mag brengen voor die toegang.

Voordat dergelijke nieuwe apps op de markt kunnen worden gebracht, is het wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Ten eerste moet het bedrijf dat de app uitbrengt een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank (of een andere toezichthouder in de Europese Unie). De belangrijkste eisen voor een dergelijke vergunning zien op de manier van bedrijfsvoering en de wijze van gegevensbescherming. Daarnaast moet altijd uitdrukkelijk toestemming worden gegeven door de persoon die toegang geeft tot zijn rekening. De toestemming is in principe 90 dagen geldig, tenzij deze eerder wordt ingetrokken door de desbetreffende persoon.  

Jan Hendrik Vogelsang

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.