Sandoz/GSK - Paars niet ingeburgerd, kleurgebruik is een gangbare geneesmiddelenpraktijk.

Kan een kleur verwijzen naar de functie, de dosering of het doel van een medicijn? Dat was de vraag die bij de Voorzieningenrechter voorlag vanwege een conflict over de kleur paars voor astma/COPD combinatie-inhalers.

Sinds 1999 brengt GlaxoSmithKline een medicijn, Seretide, op de markt in een zogenaamde Diskus inhaler. Deze Diskus is er in vier kleuren: iedere kleur bevat een ander medicijn, met een andere werking. Ook brengt GSK een Seretide aerosol, een zgn. ‘puffer’ op de markt die in verschillende tinten paars wordt aangeboden: hoe donkerder, hoe zwaarder de dosis. Sinds twee jaar is dit zeer succesvolle medicijn Seretide niet meer beschermd door enig octrooi en dus ligt de markt voor soortgelijke, “generieke“ en dus goedkopere medicijnen open. In dat gat sprong Sandoz, onderdeel van Novartis Group, en ontwikkelde een volstrekt nieuwe inhaler met dezelfde combinatie van actieve bestanddelen. Sandoz brengt dit zgn. generieke medicijn, AirFluSal Forspiro, sinds 1 oktober 2015 op de markt in een lichtpaarse inhalor met een wit klepje en wit etiket. GSK heeft inmiddels in Europa en daarbuiten meerder procedures aangespannen tegen Sandoz omdat deze lichtpaarse inhalor inbreuk zou maken op haar paarskleurige Diskus, juist vanwege het kleurgebruik. GSK registreerde bovendien in 2015 met spoed een Benelux merk voor één tint paars en sprak vervolgens Sandoz in Nederland aan, in kort geding, op merkinbreuk.

Het vonnis in dit kortgeding is op 30 december jl. gewezen. Daarin heeft de rechter de argumenten van de advocaten van Sandoz, Olaf van Haperen en Thera Adam-van Straaten, gevolgd. Kleuren kunnen inderdaad dienen om de functie van astma/COPD medicatie aan te duiden. En dan is een kleur dus niet geschikt als merk. Daarbij nam de rechter mee dat voor zgn. ‘reliever’ (acute) astma/COPD medicatie de kleur blauw algemeen bekend is en wordt gebruikt. Maar ook het feit dat GSK zelf meerdere tinten paars gebruikt voor haar Seretide, om daar o.a. de dosis mee aan te geven, maakt dat de kleur paars niet als merk kan worden geaccepteerd. De rechter denkt dat in een bodemprocedure het paarse kleurmerk van GSK weleens onderuit zou kunnen gaan. Die procedure is al aanhangig gemaakt en deze kleurrijke saga wordt dus vervolgd!

Vrz. Rechtbank Midden-Nederland 30 december 2015, IEF 15580; ECLI:NL:RBMNE:2015:9317 (GSK tegen Sandoz)

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.