Selten de sigaar, vleeshandelaar moet 1 miljoen euro betalen

Willy Selten, de eigenaar van een failliete vleesgroothandel in Oss, moet de curator alvast 1 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant op 17 augustus 2016 beslist. Het bedrag kan nog verder oplopen.

Selten had een vleesgroothandel in Oss waar runderkarkassen werden verwerkt tot vleesproducten voor menselijke consumptie. Begin 2013 merkte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (‘NVWA’) de volledige voorraad van het bedrijf aan als potentieel gevaarlijk voor de volksgezondheid, onder andere omdat paardenvlees bleekt verwerkt in de rundvleesproducten. De NVWA nam de vleesvoorraad in bewaring. In april 2013 werd het faillissement uitgesproken.

De rechtbank oordeelt dat de paardenvleesaffaire moet worden aangemerkt als kennelijk onbehoorlijk bestuur. Volgens de rechtbank heeft Selten bewust de Europese voorschriften overtreden en had hij moeten begrijpen dat de gevolgen voor het bedrijf waarschijnlijk desastreus zouden zijn als dat werd ontdekt.  

Het faillissement was aangevraagd door twee werknemers die hun salaris niet betaald hadden gekregen. Hoewel er waarschijnlijk nog voldoende geld was om die werknemers ook in 2013 te betalen, acht de rechtbank de paardenvleesaffaire een belangrijke oorzaak van het faillissement. Na de maatregelen van de NVWA kon het bedrijf van Selten geen omzet meer maken. De rechtbank hoefde daarom niet het argument van de curator te beoordelen dat de administratie van Selten niet op orde zou zijn.

De rechtbank heeft Selten nog niet veroordeeld om de ruim EUR 12 miljoen te betalen die de curator van hem vordert. De curator vordert het verschil dat er op dit moment bestaat tussen wat hij aan opbrengsten in de boedel heeft en de totale schuldenlast. De rechtbank denkt dat het saldo nog kan veranderen, bijvoorbeeld als de vleesvoorraad alsnog wordt vrijgegeven voor menselijke consumptie. Selten moet wel vast een voorschot van EUR 1 miljoen betalen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.