Takeaways Guanxi event - Nout Wellink over de Chinese Economie

Op 12 mei j.l. organiseerden Kneppelhout & Korthals en China Kennisnetwerk Guanxi een China Café in de Kunsthal over de financieel-economische ontwikkelingen in China. Nout Wellink, oud president van de Nederlandse bank en momenteel commissaris bij de Bank of China, NRC-journalist Roel Janssen en China-experts Jan van der Putten en Henk Schulte Nordholt debatteerden met elkaar over de financieel-economische situatie van China.

In haar streven om de Chinese economie verder te internationaliseren heeft de Bank of China Wellink gevraagd om toe te treden tot commissaris. Een uitdagende taak, maar volgens Wellink gaat het proces van internationalisering veel sneller dan menigeen denkt. Na jaren van ‘double digit growth’ lijkt het erop dat de Chinese groei stagneert en het is de vraag wat dit voor gevolgen zal hebben voor Europa. Journalist Janssen vroeg zich af of de groeiende Chinese schulden betekent dat er een financiële crisis aan zit te komen met gevolgen voor Europa en Nederland.

Wellink is echter positief. De sterke groei is ten koste gegaan van duurzaamheid, en hoewel de groei aan het afnemen is, is de Chinese economie nu robuuster en duurzamer. De private sector heeft zich sterk ontwikkeld, en de groei wordt nu niet meer alleen gedreven door vervuilende sectoren, maar er is ook aandacht voor efficiëntie, innovatie en milieu. Dit beeld word onderschreven door Sinoloog en auteur Henk Schulte Nordholt; een overgroot deel van het Chinese vermogen zit inmiddels in de private sector, en de opkomende middenklasse zal zorgen voor blijvende groei. Nordholt: “Het Chinese woord voor crisis is een combinatie van “gevaar” en “kans”, elke crisis brengt ook weer kansen met zich mee”. Volgens Wellink moet ook het Westen accepteren dat China nu een mondiale speler is geworden, en dat we met China zullen moeten samenwerken om te zorgen dat de enorme Chinese economie verder kan internationaliseren.

Sfeerimpressie

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.