Temperatuur meten kan onder omstandigheden wél

Onlangs publiceerde de Autoriteit Persoonsgegevens een nieuwsbericht. Daarin werd aangegeven dat het gebruik van middelen om mensen, bijvoorbeeld werknemers of bezoekers, snel te kunnen controleren op koorts, bijvoorbeeld door middel van een thermometer of thermische camera, per definitie niet zouden zijn toegestaan.

Dat is wat ons betreft te kort door de bocht. Er zijn namelijk situaties denkbaar waarover gezegd kan worden dat het enkele meten van de temperatuur niet in strijd is met privacywetgeving. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat bij de ingang van een ziekenhuis een thermische camera hangt, waarmee de temperatuur van bezoekers wordt gemeten en als deze een bepaalde waarde heeft, de bezoeker niet naar binnen mag. Als er verder ook niets wordt geregistreerd over deze temperatuurmeting, levert dit hoogstwaarschijnlijk geen strijd op met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Er worden in die situatie namelijk geen persoonsgegevens verwerkt. Deze opvatting wordt ook ondersteund door de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit. Als antwoord op de vraag of “een bedrijf of werkgever algemene en systematische controles van de lichaamstemperatuur van werknemers en/of bezoekers mag uitoefenen” wordt aangegeven dat het enkele opnemen van de lichaamstemperatuur, zonder bijkomende registratie “niet als verwerking van persoonsgegevens wordt gezien” en de AVG dan dus niet van toepassing is.

Of het opmeten van de temperatuur wel of niet is toegestaan verschilt per specifieke situatie. Voordat u van plan bent dit te gaan doen, helpen we u graag om in te schatten of dit mogelijk is.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.