Verslag ASEAN Business Dialogue, Ministerie van Buitenlandse Zaken

Op 26 mei organiseerde het Ministerie van Buitenlandse zaken het eerste evenement van het ASEAN Business Dialogue traject. Ik was er moderator tijdens de plenaire sessie, Matthijs van den Broek was keynote speaker en verzorgde een presentatie over de ASEAN landen.

ASEAN

De ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) bestaat uit Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Myanmar, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. De ASEAN met een markt van meer dan 600 miljoen mensen biedt volop kansen voor Nederlandse bedrijven. Zo is ASEAN buiten Europa de meest belangrijkste handelsregio voor de Nederlandse maritieme sector. Maar sterke groei in de ASEAN landen vraagt ook om versterking van haveninfrastructuur, uitbreidingen van de scheepsvloot  en meer bedrijvigheid binnen de offshore industrie. 

Business Dialogue

Tijdens de business dialogue kregen bedrijven volop de mogelijkheid om vragen te stellen aan de aanwezige ASEAN experts. Enkele voorbeelden van vragen die gesteld werden: ''waar liggen de kansen binnen Life Sciences & Health?'', ''hoe zit het met veiligheid in de Filipijnen?'', ''hoe goed is het Engels van de lokale bevolking in Maleisië?'' en ''hoe om te gaan met corruptie?''. 

ASEAN experts

De ASEAN experts waren: Matthijs van den Broek (Asian Business Trend Watcher, Further East Consult), Hans Biesheuvel (ONL), Frank Bomers (AccelerAsia), Johannes Drees (De Heus) en Marco Winter (Malaysian Dutch Business Council). Daarnaast waren er vertegenwoordigers van alle Nederlandse ambassades aanwezig.  

Boodschap aan Nederlandse bedrijven

Mijn boodschap aan Nederlandse bedrijven? ''Zakendoen in de ASEAN lijkt veel meer op het zakendoen in Europa dan in menig ander Aziatisch land. Bedenk wel dat het allemaal verschillende landen zijn met verschillende culturen, economieën en wetgevingen. En dus ook kansen en mogelijkheden. Singapore is niet te vergelijken met Cambodja. Vietnam vergelijk ik vaak met het China van tien jaar geleden. En wie zou er met de kennis van nu tien jaar geleden niet hebben willen investeren in China?''

Vanuit de overheid werd gedeeld dat er in dit najaar (okt/nov 2016) vanuit de overheid handelsmissies naar Vietnam en de Filipijnen gepland staan. Ook waren er informatiemarkten over kansen in de ASEAN regio met pitches door het Nederlandse ambassadenetwerk en brancheorganisaties binnen de thema's Logistiek, Duur-zaamheid, Smart Cities & de kansen voor Start-ups, Energie, Healthcare, Maritiem en Agrifood.

Bent u geïnteresseerd in zakendoen in ASEAN en wilt u meer weten, aarzel niet om contact met onze Asia Practice op te nemen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.