Vietnamese markt biedt kansen in 2016

Een blik op de kansen en ontwikkelingen in Vietnam het komende jaar door onze Vietnam Practice. De Vietnamese economie is het afgelopen jaar met 6,7% gegroeid, een sterke verbetering ten opzichte van 2014.  Verschillende sectoren laten flinke groei zien, geleid door bouw- en vastgoedsector. Buitenlandse investeringen stegen met maar lieftst 17% ten opzichte van het jaar daarvoor, een teken dat Vietnam steeds meer in trek raakt als investeringsbestemming. De wijzingen in investerings- en ondernemingswetten per 1 juli 2015 hebben hier ook sterk aan bijgedragen. Investeerders beschouwen de wetswijzing als een positief signaal waardoor Vietnam in de ogen van investeerders aantrekkelijker is geworden. 

Er zijn duidelijke tekens dat Vietnam zich herstelt van de effecten van de economische crisis en dat het hervormingsbeleid van de huidige regering zijn vruchten heeft afge-worpen. Vietnam heeft een serie van vrijhandelsakkoorden getekend waarbij het nieuwe akkoord met de Europese Unie misschien wel het belangrijkst is. Ook is er een akkoord getekend met Zuid-Korea en vorderen de ontwikkeling over het Trans-Pacifisch Partnerschap (een handelsakkoord tussen twaalf landen aan beide zijden van de Stille Oceaan) gestaag. De positieve effecten van deze akkoorden zullen vanaf het komende jaar zeker bij gaan dragen aan verder groei.

Op 31 december 2015 is ook het startschot gegeven voor de Asean Economic Community, een poging tot verdere economische integratie van de regio. De 10 lidstaten van ASEAN vormen tezamen de 7e economie ter wereld, met een gezamenlijke markt van 600 miljoen mensen. Vietnam is binnen de ASEAN een van de meest politiek en economisch stabiele investeringsbestemmingen en kan dan ook voor veel bedrijven de ideale uitvalsbasis vormen om te kunnen profiteren van deze verdere liberalisatie van de markten.

Wij verwachten dat ook de nieuwe regering die in 2016 verkozen zal worden het beleid van structurele hervormingen, liberalisatie en handels- en investeringsbevordering voort zal zetten. De groeiende Vietnamese markt, regionale integratie en deregulering en liberalisatie maken Vietnam de komende jaren een interessante markt voor het opzetten van sales- of productiefaciliteiten in een groot aantal sectoren. Bent u geïnteresseerd in zakendoen in Vietnam of wilt u meer weten, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Als enige advocatenkantoor in Nederland met een Vietnam desk adviseren wij u graag.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.