VS maakt ontspanning in de relatie met Cuba ongedaan

President Trump heeft aangekondigd een deel van de twee jaar geleden door zijn voorganger President Obama ingezette ontspanning in de relaties met Cuba door middel van een presidentieel decreet ongedaan te zullen maken. Hij komt daar wederom een verkiezingsbelofte mee na en hoeft op deze manier niet langs de volksvertegenwoordigers.

Cuba

De ongedaanmaking zal vooral de Amerikaanse commerciële betrekkingen treffen. Reizen naar Cuba blijft onder omstandigheden mogelijk, maar er worden behoorlijke reisrestricties naar het eiland ingesteld die de toeristenindustrie hard zullen treffen. Het 56 jaar oude handelsembargo wordt voor een belangrijk deel weer van stal gehaald en er komt een breed verbod op financiële transacties met ondernemingen en instellingen verbonden aan het Castro regime. Specifiek worden daarbij de strijdkrachten en de inlichtingendienst genoemd. Op diplomatiek niveau lijkt Trump niet aanstonds een stap terug in de tijd te willen doen, maar dat de nieuwe koers diepe sporen in de diplomatieke betrekkingen zal nalaten is evident. 

Nederlandse handelsbelangen

Precieze details van het decreet zijn nog niet bekend, maar ook voor de Nederlandse handelsbelangen respectievelijk luchtvaartmaatschappijen, touroperators en cruisemaatschappijen opererend in het Caribisch gebied is, ook al staat Cuba in de EU niet op een sanctielijst, deze nieuwe koers geen goed nieuws. Met name die ondernemingen die moeder- of dochter- respectievelijk zustervennootschappen in de VS hebben, filialen aldaar en/of dollartransacties doen, zullen hun interne compliance programma (ICP) danig moeten gaan opschudden!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.