Whitepaper EU vrijhandelsovereenkomsten

Als gevolg van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU), krijgen de internationale handel en met name vrijhandelsovereenkomsten veel publieke aandacht. Terwijl de handelsbarrières tussen de EU-lidstaten zijn weggenomen met de totstandkoming van de interne markt in de EU, worden handelsbarrières tussen de EU en niet-EU landen verwijderd door middel van vrijhandelsovereenkomsten. De Brexit heeft ertoe geleid dat de EU en het Verenigd Koninkrijk momenteel tot een handelsovereenkomst proberen te komen, die in werking zou moeten treden na de afloop van de overgangsperiode op 31 december 2020.

Na afloop van de overgangsperiode leidt de uittreding van het Verenigd Koninkrijk onvermijdelijk tot grens- en handelsbelemmeringen die we nu nog niet kennen. De gevolgen voor de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn ongetwijfeld ingrijpend: als derde land maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uit van de interne markt en de douane-unie van de EU.
Als gevolg daarvan worden nieuwe regels, voorwaarden en procedures van toepassing op de handel in goederen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Ook kan het Verenigd Koninkrijk niet langer profiteren van de EU vrijhandelsovereenkomsten. Een gevolg dat niet alleen exporteurs in het Verenigd Koninkrijk raakt, maar ook EU exporteurs met goederen waarin ingrediënten of materialen zijn verwerkt.

Deze whitepaper behandelt de hoofd douane- en handelselementen van het profiteren van EU vrijhandelsovereenkomsten met niet-EU handelspartners.

DOWNLOAD WHITEPAPER Nederlands

DOWNLOAD WHITEPAPER English

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.