WHOA aangenomen door de Eerste Kamer

De kogel is door de kerk: in navolging van de Tweede Kamer op 26 mei 2020 heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Op 6 oktober jl. is het wetsvoorstel door de Eerste Kamer als hamerstuk aangenomen. Naar verwachting zal de WHOA vanaf 1 januari 2021 in werking treden, maar de definitieve datum moet nog worden bekend gemaakt. Het moge duidelijk zijn dat de aanstaande wijziging van de Faillissementswet een belangrijk moment zal zijn voor Nederlandse bedrijven. Zij krijgen namelijk met de WHOA een procedure tot hun beschikking die lijkt op de ‘Chapter 11-procedure’ in de Verenigde Staten en een ‘Scheme of Arrangement procedure’ in het Verenigd Koninkrijk. Procedures die zeer succesvol zijn gebleken in die landen om bedrijven in nood er weer bovenop te helpen.

In mijn artikel van 27 mei 2020 ben ik al ingegaan op de belangrijkste aspecten van de WHOA. In het kort is het na de inwerkingtreding mogelijk voor een rechtspersoon om buiten faillissement haar schuldenlast te herstructureren door het aanbieden van een onderhands akkoord aan haar schuldeisers en aandeelhouders. Over het aangeboden akkoord wordt gestemd in verschillende klassen van schuldeisers en aandeelhouders. Daarbij biedt de WHOA onder bepaalde omstandigheden tevens de mogelijkheid van gedwongen binding van (een klasse) schuldeisers of aandeelhouders aan het akkoord, ook al willen deze niet meewerken. Op dit moment is voor een onderhands akkoord nog instemming van iedere schuldeiser nodig en kan een schuldeiser niet gedwongen worden om genoegen te nemen met een bepaald percentage van zijn of haar schuld.

Het nieuwe herstructureringsinstrument biedt veel bedrijven in zwaar weer een mogelijkheid om een faillissement te vermijden. Dit is zeker geen overbodig luxe gelet op het gegeven dat Nederland momenteel in een tweede golf van het coronavirus lijkt te zitten en de steunmaatregelen van de overheid voor veel bedrijven niet afdoende lijken. Met de WHOA krijgen veel bedrijven - die in essentie levensvatbaar zijn - de kans om zich door deze economisch zware tijden heen te slaan. Na een wetgevingstraject, dat mede door de coronacrisis lang duurde, rest nu het wachten op een hopelijk spoedige inwerkingtreding.

Jan Hendrik Vogelsang

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwsupdates, artikelen, blogs en evenement notificaties.